POLACY JEDZĄ WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW
W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Intermarché. Co ciekawe ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.
To zmiana diety, dla większości Polaków biorących udział w badaniu „Warzywa i owoce – preferencje, zakupy i konsumpcja” przeprowadzonym w lipcu tego roku, ma największy wpływ na wzrost konsumpcji warzyw i owoców. Świadczy to o zwiększeniu świadomości społeczeństwa w kwestii wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Nie bez znaczenia dla ankietowanych jest też łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców oraz poszerzenie ich oferty w sklepach. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest obecność warzyw i owoców w codziennej diecie, dlatego chętniej po nie sięgają. Blisko 90% ankietowanych deklaruje, że je owoce codziennie lub częściej. Analogicznej odpowiedzi w przypadku warzyw udzieliło 82% badanych.
– Z naszego badania wynika, że zdecydowana większość Polaków spożywa warzywa lub owoce przynajmniej raz dziennie. Cieszyć powinien fakt, że Polacy zdają sobie sprawę z tego jak istotny wpływ na ich zdrowie ma odpowiednio zbilansowany jadłospis – komentuje Michał Kluczek, koordynator badania z Millward Brown.
Gdzie po warzywa i owoce?
Najważniejszym kryterium, jakim kierują się Polacy przy zakupie warzyw i owoców, jest ich świeżość – tak odpowiedziało aż 96% osób przepytanych przez Millward Brown. Duże znaczenie ma jednak także pochodzenie produktów. Ponad ¾ respondentów twierdzi, że owoce i warzywa najczęściej kupuje w supermarketach. Sklepy osiedlowe wskazało 43% ankietowanych, a targi 15%.
Na czele rankingu najczęściej konsumowanych owoców w Polsce uplasowało się jabłko (77% odpowiedzi). Najpopularniejszym warzywem okazał się natomiast pomidor (55%).
– Badania potwierdzają, że świeżość i najwyższa jakoś produktów są dla Polaków najważniejsze. Mamy tego pełną świadomość, dlatego dbamy o ofertę warzyw i owoców w sklepach Intermarché – komentuje Eliza Orepiuk-Szymura, Kierownik Dyrekcji Komunikacji i Informacji Grupy Muszkieterów. – Współpracujemy z polskimi dostawcami, co odpowiada na potrzeby konsumentów – aż 71% z nich przy zakupie warzyw i owoców sprawdza, czy pochodzą z Polski – dodaje.
W kuchni nie eksperymentujemy
Polacy są ostrożni w próbowaniu nowych smaków – w ciągu ostatnich sześciu miesięcy aż 82% ankietowanych nie spróbowało nieznanego warzywa, a 75% owocu. Najczęściej powstrzymywała ich przed tym obawa, że nowy smak nie będzie im odpowiadał (tak twierdzi 30% respondentów). Brak wiedzy na temat produktu, czy pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni to kolejne czynniki zniechęcające Polaków do eksperymentowania. Najczęściej wskazywane warzywa, które badani wprowadzili do swojej kuchni w ostatnim czasie to bakłażan, batat i szparag, natomiast owoce to granat, awokado, liczi i mango.