FRANCZYZA W POLSCE ZYSKUJE NA POPULARNOŚCI

Pod koniec czerwca obchodziliśmy Dzień Przedsiębiorcy. Przy tej okazji Grupa Muszkieterów zachęca do przedsiębiorczości i zrealizowania marzenia o własnej firmie. Jak wynika z raportu firmy doradczej Profit System oraz portalu Franchising.pl, w Polsce działa już blisko 76 tys. punktów franczyzowych, a do końca roku ich liczba powinna wzrosnąć do 78 tys.

Dzień Przedsiębiorcy został ustanowiony 2 lata temu przez Sejm. Ma on się przyczynić do wzmacniania świadomości i wiedzy społeczeństwa na temat procesów gospodarczych oraz w zakresie przedsiębiorczości. Celem uchwalenia Dnia Przedsiębiorcy było również zachęcenie do podejmowania działalności biznesowej na własny rachunek oraz promowanie pozytywnego wizerunku osób podejmujących taką aktywność w otoczeniu społecznym.

Jedną z form przedsiębiorczości jest działalność w ramach franczyzy. Jak wynika z raportu firmy doradczej Profit System i portalu Franchising.pl system ten zyskuje na popularności – w 2017 roku liczba sklepów i punktów usługowych działających w modelu franczyzowym w naszym kraju zwiększyła się o 4 365 w porównaniu z rokiem poprzednim. Jest to rekordowy wynik, ponieważ w 2016 r. był to wzrost o blisko 3 tys. punktów.

Franczyza w wydaniu Grupy Muszkieterów

Grupa Muszkieterów stworzyła unikalny model franczyzowy, dlatego franczyzobiorcą może zostać każda osoba, która wykazuje cechy przedsiębiorcy i posiada środki finansowe niezbędne do rozpoczęcia działalności gospodarczej. Ze strony Grupy Muszkieterów nowi przedsiębiorcy mogą liczyć m.in. na doradztwo prawne, pomoc w wyborze lokalizacji sklepu i opracowaniu jego projektu, a także wsparcie w doborze wyposażenia, budowie placówki oraz przygotowaniu sklepu do otwarcia. Muszkieterów wyróżnia również bliska współpraca pomiędzy właścicielami sklepów, co daje możliwość czerpania z ich wieloletniego doświadczenia.

Działalność w ramach franczyzy niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak m.in. wymiana wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk pomiędzy franczyzobiorcami, działalność w ramach sprawdzonego systemu i pod znanym szyldem oraz efekt skali. Działanie w grupie pozwala również szybciej dostosować się do zmian na rynku i oczekiwań klientówmówi Eliza Orepiuk-Szymura, Dyrektor Komunikacji i Informacji Grupy Muszkieterów.

Warunkiem przystąpienia do Grupy Muszkieterów jest wkład własny w wysokości minimum 400 tys. złotych. Kwota ta stanowi kapitał zasilający spółkę franczyzobiorcy, która zarządza supermarketem o wielomilionowych obrotach. Co istotne, nie jest to opłata za licencję lub inna opłata na rzecz Grupy, a kapitał początkowy niezbędny do uruchomienia działalności, który od początku pracuje na wyniki prowadzonej spółki.

Działalność biznesowa Grupy Muszkieterów opiera się na zasadach franczyzy, ale nie jest to zwykła struktura franczyzowa. Uwzględniając rodzinny i społeczny charakter przedsiębiorstwa oraz dając członkom możliwość samorealizacji na polu zawodowym i osobistym, model realizowany przez Muszkieterów jest jedynym tego typu funkcjonującym w Polsce. Bazuje on na dwóch kluczowych zasadach: niezależności oraz współdecydowaniu o przyszłości organizacji. Każdy właściciel Intermarché i Bricomarché spełnia bowiem podwójną funkcję kierowniczą: jest niezależnym szefem zarządzanego przez siebie przedsiębiorstwa oraz pełni funkcję zarządczą w ramach Grupy, odpowiadając za jeden z obszarów działania struktur centralnych (np. handel). Tym samym przedsiębiorcy mają wpływ na kształtowanie polityki Grupy oraz wyznaczanie kierunków jej rozwoju.

Ponadto zgodnie z ideałami Muszkieterów zapisanymi w Karcie Muszkieterów członkowie Grupy podejmują działania dobroczynne na rzecz społeczności lokalnych. Są to m.in. zbiórki krwi, badania mammograficzne, współpraca z bankami żywności czy budowa placów zabaw.

Film o koncepcji franczyzowej Grupy Muszkieterów i procedurze rekrutacji jest dostępny na stronie: http://www.youtube.com/GrupaMuszkieterow

Pobierz plik jpg
PIERWSZY INTERMARCHÉ W GDYNI KORZYŚCIĄ DLA REGIONU

Dodatkowe dochody do budżetu miasta z podatków, 60 miejsc pracy, współpraca z lokalnymi dostawcami i akcje społeczne dla mieszkańców – to główne korzyści dla Gdyni, które przyniesie nowy supermarket spożywczy Intermarché. Jest to 3 sklep tej sieci w Trójmieście, który rozpoczął oficjalnie działalność w czwartek, 28 czerwca.

Bardzo się cieszymy, że w Gdyni pojawił się pierwszy supermarket Intermarché. Jesteśmy przekonani, że mieszkańcy regionu odczują pozytywne efekty obecności sklepu w mieście – mówi Eliza Orepiuk-Szymura, Dyrektor Komunikacji i Informacji Grupy Muszkieterów i dodajeDla klientów, Intermarché to przede wszystkim bliska lokalizacja oraz wysokiej jakości produkty spożywcze w dobrej cenie. Dla całej społeczności lokalnej, to natomiast przyjazny i zaangażowany sąsiad oraz solidny partner w interesach.

Pod tym samym adresem zlokalizowany jest też market drugiej sieci, którą zarządza Grupa Muszkieterów. Sklep spożywczy Intermarché znajduje się tuż obok marketu budowlanego Bricomarché.

Do tej pory mieszkańcy Trójmiasta mogli korzystać z oferty dwóch sklepów Intermarché w Gdańsku. Jesteśmy zadowoleni, że wraz z otwarciem Intermarché w Galerii Szperk,  mieszkańcy Gdyni zyskają nową, bliską lokalizację do zakupów spożywczych. Co więcej, z naszą ofertą z łatwością będą mogli zapoznać się klienci sąsiadującego marketu Bricomarché komentuje Andrzej Sikorski, właściciel supermarketu Intermarché w Gdyni.

Atuty Intermarché:

• 16 000 różnego rodzaju wyrobów i towarów spożywczych oraz przemysłowych,
  • szeroka gama produktów świeżych, w których specjalizuje się sieć,
  • produkty od lokalnych dostawców,
  • tradycyjne wędliny wyrabiane na miejscu,
  • rozbiór mięsa,
  • produkty garmażeryjne,
  • szeroka oferta win, dobieranych przez enologa sieci,
  • produkty ekologiczne i bio,
  • szeroka oferta produktów marek własnych,
  • wypiek pieczywa ze świeżego ciasta w najnowszej technologii cool rising.

Oprócz działalności biznesowej, Grupa Muszkieterów, jako część lokalnej społeczności, aktywnie włącza się w jej życie.

Najważniejsze akcje społeczne realizowane przez Grupę i Fundację Muszkieterów:

• Zbieramy krew dla Polski
  • Muszkieterowie dla Polek
  • Place Zabaw – Muszkieterowie
  • Wakacje z Muszkieterami

Praktyczne informacje na temat Intermarché w Gdyni:

Adres sklepu:  ul. Płk. Dąbka 338 (Galeria Szperk)

Godziny otwarcia:  pon.-sob. 07.00-21.00, ndz. 10.00-20.00

Liczba kas: 8 (7 standardowych  i 1 w punkcie cukierniczy)

Akceptowane formy płatności: gotówka, karty płatnicze, bony Sodexo i Grupy Muszkieterów

Powierzchnia sklepu: 1 608 m2

Liczba miejsc parkingowych: 960 (parking przed galerią)

BRICOMARCHÉ KSZTAŁCI KIEROWNIKÓW SKLEPÓW

Troska o stały rozwój zawodowy pracowników i podnoszenie ich kwalifikacji jest jednym z priorytetów Grupy Muszkieterów. Firma dokłada wszelkich starań, aby być wiarygodnym i perspektywicznym pracodawcą, zwłaszcza dla już zatrudnionych osób, i dlatego organizuje szeroki wachlarz kursów dla pracowników. Są to m.in. szkolenia w ramach projektu Akademia Kierowników, w których wzięło już udział 85 osób z różnych regionów Polski.

Pierwsza edycja szkoleń w ramach projektu Akademia Kierowników, zaplanowanych na 2018 rok, zakończyła się w połowie maja, a już w czerwcu wystartowała ich druga odsłona. Bierze w niej udział kolejnych 13 kierowników sklepów Bricomarché.

Czym jest Akademia Kierowników?

Akademia Kierowników jest projektem sesji szkoleniowych przeznaczonych dla kierowników sklepów lub kierowników poszczególnych działów Bricomarché, które poruszają najważniejsze aspekty funkcjonowania sklepów oraz nadzorowania pracy zespołu.

– Posiadanie wykwalifikowanej kadry to atut każdego pracodawcy. Jesteśmy tego świadomi, dlatego staramy się zapewnić pracownikom każdego szczebla, w tym również kierownikom, możliwość jak najszerszego rozwoju zawodowego. Z myślą o nich powstał program Akademia Kierowników funkcjonujący z powodzeniem już od września 2016 roku mówi dr Katarzyna Jańczak-Stefanide, dyrektor generalna Bricomarché w Polsce, i dodajeMam nadzieję, że dzięki kolejnym edycjom programu nasze sklepy będą efektywniej zarządzane.

Głównym celem Akademii Kierowników jest przekazanie praktycznych umiejętności skutecznego zarządzania personelem – takich, które można wprowadzić w życie zaraz po zakończeniu szkolenia i wykorzystać w celu usprawnienia codziennych kontaktów z pracownikami. Założeniem szkoleń jest ponadto usystematyzowanie wiedzy, którą już posiadają kierownicy sklepów tak, aby mogli ją przekazać swoim podopiecznym.

Wśród najważniejszych zagadnień sesji szkoleniowych należy wymienić: skuteczne zarządzanie zespołem, planowanie i organizację pracy, misję i strategię przedsiębiorstwa, sztukę komunikacji z klientem, komunikację wewnętrzną, zarządzanie gamą i produktami pod markami własnymi, merchandising, profesjonalną obsługę klienta, efektywne zarządzanie zapasem, a także zarządzanie handlowe.

Każda Akademia Kierowników ma założony plan szkoleniowy, który może ulec modyfikacjom lub zostać rozbudowany zależnie od potrzeb uczestników. Mają oni zapewnioną możliwość spotkania się z wybranymi przedstawicielami Centrali Grupy Muszkieterów, dzięki czemu mogą poznać wybrane procesy działania Centrali oraz przekazać swoje uwagi dotyczące planowanych czy już wdrażanych projektów.

Dotychczas odbyło się 7 edycji szkoleń dla kierowników, w których wzięło udział 85 osób z różnych rejonów Polski. Jedna z nich miała miejsce w tym roku, a od czerwca do września realizowana jest kolejna odsłona Akademii Kierowników. Kolejne dwie edycje zostały zaplanowane na drugą połowę bieżącego roku.

Grupa Muszkieterów jako ceniony pracodawca

Działania Grupy Muszkieterów na rzecz swoich pracowników są doceniane. W ostatnim czasie firma została wyróżniona jako jeden z 15 Najlepszych Pracodawców w rankingu Biznes Raport – Najlepszy Pracodawca 2018 organizowanym przez „Gazetę Finansową”. Nagroda została przyznana m.in. za zapewnienie komfortowych warunków pracy w nowoczesnej bazie biurowo-logistycznej w Swadzimiu pod Poznaniem, przyjazną atmosferę w miejscu zatrudnienia oraz możliwość udziału w ciekawych i ambitnych projektach.

Pobierz plik jpg
INTEMARCHÉ OTWIERA STACJE ŁADOWANIA SAMOCHODÓW ELEKTRYCZNYCH

Stacje ładowania samochodów elektrycznych już niedługo staną przy sklepach spożywczych Intermarché. Sieć planuje otwarcie pierwszych stacji w Ostródzie, Grajewie oraz Knurowie. W ten sposób Grupa Muszkieterów, w skład której wchodzą sklepy Intermarché i Bricomarché, działa na rzecz rozwoju transportu elektrycznego, który w dłuższej perspektywie może wpłynąć na poprawę jakości powietrza.

Dążenie do ograniczenia emisji spalin i zużycia paliwa jest najważniejszym czynnikiem decydującym o rozwoju rynku paliw alternatywnych w transporcie na całym świecie. Jak pokazują najnowsze statystyki globalny rynek samochodów elektrycznych rośnie w zawrotnym tempie. Według danych firmy Frost & Sullivan sprzedaż aut zasilanych energią elektryczną wyniosła 1,2 miliona sztuk w 2017 roku, a szacuje się, że do 2025 roku ich sprzedaż powinna przekroczyć 9 milionów egzemplarzy.

Wiele krajów wprowadza rozwiązania prawne zachęcające do kupowania aut elektrycznych. Najczęściej są to ulgi i zwolnienia podatkowe albo dopłaty bezpośrednie do zakupu samochodów. Podobnie sytuacja przedstawia się w Polsce – w lutym bieżącego roku została przyjęta ustawa o elektromobilności i paliwach alternatywnych, której głównym założeniem jest stworzenie warunków do upowszechnienia transportu elektrycznego w naszym kraju. Ustawa przewiduje wiele udogodnień dla kierowców samochodów elektrycznych, w tym niższą akcyzę na ich zakup, korzystniejszą stawkę amortyzacji czy możliwość darmowego postoju w strefach płatnego parkowania.

Pierwsze stacje Intermarché w Ostródzie, Grajewie i Knurowie

Grupa Muszkieterów przygotowuje się na rozwój rynku elektromobilności w Polsce i planuje otwarcie pierwszych stacji ładowania pojazdów elektrycznych Intermarché w Ostródzie, Grajewie oraz Knurowie.

Elektromobilność jest jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi przemysłowych. Transport elektryczny obejmuje coraz większą liczbę krajów, zyskuje na popularności również w Polsce. Wychodząc naprzeciw tym najnowszym trendom, otwieramy pierwsze stacje ładowania samochodów elektrycznych mówi Armen Papazjan, Dyrektor Generalny Intermarché, i dodajeOtwieramy te stacje z nadzieją, że w kolejnych latach na naszych drogach będzie coraz więcej samochodów napędzanych energią elektryczną, a dzięki temu poprawi się jakość powietrza.

Prace związane z uruchomieniem stacji w Ostródzie przebiegają pomyślnie i są już na końcowym etapie. Stacja została zasilona przez dystrybutora energii elektrycznej – firmę Energa Operator, a teraz czeka na odbiór przez Urząd Dozoru Technicznego.

Na podobnym poziomie zaawansowania są prace dotyczące otwarcia stacji ładowania w Grajewie – została ona zasilona przez dostawcę energii elektrycznej, a następnie będzie sprawdzona przez Urząd Dozoru Technicznego.

Nieco dłużej na stację ładowania samochodów elektrycznych będą musieli poczekać mieszkańcy Knurowa. Trwają ostatnie ustalenia między przedstawicielami Intermarché w Knurowie a dostawcą energii elektrycznej – firmą Tauron. Po ich zakończeniu rozpoczną się prace budowlane, a na przełomie lipca i sierpnia jest planowana instalacja.

Każda ładowarka, która stanie w punktach ładowania pojazdów Grupy Muszkieterów, będzie mogła obsłużyć dwa samochody. Dobra wiadomość dla kierowców jest taka, że na tę chwilę sieć nie planuje wprowadzać opłat za ładowanie.

Polska mapa stacji ładowania samochodów elektrycznych

Według szacunków Obserwatorium Rynku Paliw Alternatywnych ORPA.PL, które kontroluje ogólnodostępną sieć stacji ładowania pojazdów elektrycznych, obecnie w naszym kraju jest około 150 tego typu punktów w odpowiednim standardzie. W porównaniu z krajami Europy Zachodniej jest to mało, jednak warto zaznaczyć, że stacje ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce dopiero będą powstawać.

Wychodząc naprzeciw nowym trendom na rynku, Grupa Muszkieterów planuje rozwój takich stacji przy swoich sklepach, początkowo przy głównych szlakach komunikacyjnych. W tym celu nawiązała współpracę z Greenway Infrastructure Poland Sp. z o.o., jedną z największych firm w Polsce wspierających rozwój elektromobilności oraz świadczących usługi z zakresu budowy i eksploatacji sieci stacji ładowania aut elektrycznych. Greenway Polska, współdziałając z różnymi partnerami, do końca 2020 roku zamierza postawić blisko 200 takich stacji.

TWOJA KREW MA MOC – PODZIEL SIĘ NIĄ W WAKACJE

22 czerwca rozpoczęły się wyczekiwane wakacje. Plany urlopowe krwiodawców oraz większa liczba wypadków powodują, że w szpitalach zaczyna brakować krwi. Według danych Komendy Głównej Policji w 2017 roku w lipcu i sierpniu zdarzył się co piąty ze wszystkich wypadków w całym roku.[1] Dlatego Grupa Muszkieterów, zarządzająca sieciami Intermarché i Bricomarché, we współpracy z Polskim Czerwonym Krzyżem po raz 11. organizują akcję „Zbieramy Krew dla Polski”. W ramach trwającej edycji, w niecałe 2 miesiące, zebrano ponad 294 litrów krwi od 654 dawców w 38 miastach. „Zbieramy Krew dla Polski” to największa w kraju kampania promująca honorowe krwiodawstwo.

W ramach akcji „Zbieramy Krew dla Polski”, krew można oddawać w wybranych miejscowościach do 29 września. Pobory krwi odbywają się w wyspecjalizowanych krwiobusach, które stacjonują na parkingach sieci sklepów Intermarché i Bricomarché. Każdy krwiodawca otrzymuje bezpłatne wyniki swoich badań laboratoryjnych. Zbiórkom krwi towarzyszą liczne atrakcje, a wśród nich pokazy pierwszej pomocy, inscenizacje strażackie oraz konkursy rysunkowe dla dzieci. Zebrane jednostki krwi są przekazywane do okręgowych szpitali.

W okresie wakacyjnym krew jest szczególnie potrzebna. Bez niej lekarze nie są w stanie przeprowadzić operacji i skomplikowanych zabiegów. Warto pamiętać, że według statystyk aż co 1 minutę ktoś potrzebuje krwi. [2] Dlatego zachęcamy, aby przeznaczyć około 30-60 minut swojego czasu [3] i dołączyć do kampanii  „Zbieramy Krew dla Polski”. Pobrana krew codziennie ratuje zdrowie lub życie pacjentów w lokalnych szpitalach. Zapraszamy do uczestnictwa w naszej akcji! – mówi Eliza Orepiuk-Szymura, Dyrektor Komunikacji i Informacji Grupy Muszkieterów.

Kto może oddać krew?

Krew może oddać każdy, kto ma co najmniej 18 oraz nie więcej niż 65 lat, waży minimum 50 kg i cieszy się dobrym zdrowiem. Dzień przed zabiegiem należy zrezygnować ze spożywania alkoholu i palenia papierosów, a na kilka dni przed również od przyjmowania niektórych leków, m.in. aspiryny. W dniu oddania krwi rekomendowane jest zjedzenie lekkiego, bezbiałkowego śniadania oraz wypicie dużej ilości wody. Dodatkowo w dniu zabiegu zalecane jest unikanie nadmiernego wysiłku fizycznego. Konieczne jest także posiadanie przy sobie dowodu osobistego.

Podczas 10 zrealizowanych edycji zebrano blisko 15 000 litrów krwi od niemal 33 000 dawców, co pozwoliło na przeprowadzenie licznych zabiegów i operacji ratujących zdrowie lub życie.

Zaangażowanie w działania na rzecz lokalnych społeczności są stałą częścią strategii Grupy Muszkieterów, a realizacja akcji jest wynikiem wartości wyznawanych przez firmę oraz franczyzobiorców, którzy realizują założenia „Karty Muszkietera”.

[1] Raport „Wypadki drogowe w 2017 roku”, http://statystyka.policja.pl/st/ruch-drogowy/76562,Wypadki-drogowe-raporty-roczne.html

[2] Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, http://ckikmsw.pl/ciekawostki/

[3] Tamże.

KONKURS URODZINOWY – WRĘCZENIE NAGRÓD KLIENTOM BRICOMARCHÉ W KĘTRZYNIE

Już od 5 lat mieszkańcy Kętrzyna mogą remontować i budować swoje domy i ogrody dzięki produktom z Bricomarché. Na początku czerwca zakończył się urodzinowy konkurs Bricomarché, a już 24 lipca br. zostaną ogłoszeni zwycięzcy konkursu wśród klientów sklepu w Kętrzynie. Otrzymają oni nagrody o łącznej wartości blisko 6 tys. zł.

Nagrodami w urodzinowym konkursie Bricomarché są 48-calowy telewizor marki Toschiba, pralka Beko, odkurzacz Philips, zestaw garnków Tefal, 2 smartfony Motorola, a także 4 dzbanki filtrujące Brita. Konkurs polegał na zrobieniu zakupów na określoną kwotę oraz uzupełnieniu otrzymanego kuponu o rymowany wierszyk na cześć polskiej reprezentacji w związku z trwającymi Mistrzostwami Świata w Piłce Nożnej.

Bricomarché w Kętrzynie świętuje nie tylko 5-lecie swojej działalności, lecz także budowę magazynu o powierzchni 220 m2. Nowy magazyn pozwolił na poszerzenie asortymentu na hali sprzedaży, w tym m.in. kabin prysznicowych, glazury i terakoty. Dodatkowo, co szczególnie ważne w rozpoczynającym się okresie letnim, sklep zapewnia swoim klientom różnorodny i szeroki asortyment produktów do ogrodu, na balkon czy taras, m.in. baseny czy inne produkty dla dzieci i dorosłych oraz rośliny od lokalnych dostawców.

Sklep Bricomarché w Kętrzynie

Supermarket w Kętrzynie jest otwarty od poniedziałku do soboty w godzinach 8.00-20.00 oraz w niedziele handlowe w godzinach 10.00-18.00. Na klientów czeka wiele usług dodatkowych oferowanych przez sklep, takich jak m.in. dowóz towaru, pomoc w załadunku, możliwość testowania produktów, cięcie drewna i wycinanie otworów w blatach oraz zlewozmywakach.

Supermarket położony przy ul. Składowej 1A funkcjonuje i będzie funkcjonowało na takich samych zasadach, jak dotychczas. Jest to jedna z 10. placówek tej sieci w województwie warmińsko-mazurskim.